Novih 10 miliona KM za nastavak obogaćivanja sadržaja na Bjelašnici i Igmanu

Ministar Delić najavio: Od sutra besplatna vakcinacija protiv bjesnila, tretiranje protiv parazita, čipovanje, sterilizacija ili kastracija životinja u devet veterinarskih stanica
1 Juna, 2022
Ministar Delić s rukovodstvom PMF-a i rektorom UNSA razgovarao o prelaznom rješenju kod ponude i potražnje u oblasti softwerske industrije
8 Juna, 2022

Novih 10 miliona KM za nastavak obogaćivanja sadržaja na Bjelašnici i Igmanu

Danas sam s direktorom KJP ZOI'84 OCS, Jasminom Mehićem, potpisao sporazum vrijedan 9 miliona KM za sufinansiranje realizacije projekta dogradnje sistema za vještačko osnježenje i sporazum od milion KM za projekat dječijeg parka Veliko i Malo Polje – Igman.

Već smo ranije isticali da ove godine nastavljamo sa značajnim ulaganjima u revitalizaciju olimpijske infrastrukture s ciljem unaprijeđenja sportsko – rekreativnih i turističkih sadržaja u Kantonu Sarajevo i ovo je još jedna u nizu naših kontinuiranih aktivnosti u tom smjeru.

Želimo da Igman i Bjelašnica imaju kvalitetne sadržaje i ponudu za sve generacije i ovaj dječiji park sigurno će biti radost za mališane Sarajeva, dok će dogradnja vještačkog sistema osnježenja unaprijediti i osavremeniti postojeći sistem osnježenja.

Projekat osnježenja, osim projektovanja idejnog i glavnog projekta, podrazumijeva i izgradnju cjevovoda visokog pritiska i druge prateće infrastrukture na svim ski stazama i trasama ski liftova na kojima je planirana dogradnja, automatizaciju osnježenja, relokaciju i povećanje kapaciteta postojeće pumpne stanice, nabavku i instaliranje topova za proizvodnju vještačkog snijega.

Realizacija ovog projekta umnogome će pojačati kvalitet ski staza na Bjelašnici, dok će realizacija projekta dječijeg parka omogućiti obnovu postojećih zimskih sadržaja, dogradnju novih, te bogatiju ponudu i za ljetni period.

Na Malom Polju na Igmanu planiran je dječiji snježni park na 7000 kvadratnih metara, a na Velikom Polju na 5000 kvadratnih metara na kojima će biti smješteni različiti sadržaji za djecu. Planiramo nabaviti tri baby ski lifta, minimalno dvije pokretne trake, od kojih je jedna i za tubing i skijanje, te ih opremiti dječijim rekvizitima, te prostor za sankanje, kao i nabavku dječijih sanki dizajniranih da budu zanimljive djeci.

Prošle godine započet je projekat dječijeg snježnog parka u Babinom Dolu na  Bjelašnici  i po realizaciji ovog projekta posjetiocima će biti na raspolaganju bogatiji i atraktivniji sadržaji tokom nadolazeće zimske sezone, ali i naredne ljetne sezone jer osim zimske sezone naše planine imaju izraženu posjećenost i tokom ljetne sezone, a trenutni sadržaji su oskudni i smatrali smo da je potrebno ponuditi bogatije i atraktivnije sadržaje i tokom ljetne sezone. Plan je nabaviti i instalirati pumptrack, adrenalinski i trampolin park koji će biti prilagođeni najmlađim posjetiteljima.

Ulaganja u revitalizaciju i dogradnju olimpijskih sadržaja rezultirat će unaprijeđenjem infrastrukture i razvojem rekreativnog turizma, a indirektno će rasti i konkurentnost ponude i povećanje broja posjetilaca i korisnika usluga KJP „ZOI 84“ što će dovesti i do rasta poslovne aktivnosti ovog javnog preduzeća.

Tokom 2022. godine plan Ministarstva privrede je u revitalizaciju i dogradnju olimpijskih sadržaja uložiti 27,9 miliona KM.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.