Ministar Delić najavio: Od sutra besplatna vakcinacija protiv bjesnila, tretiranje protiv parazita, čipovanje, sterilizacija ili kastracija životinja u devet veterinarskih stanica

U posjeti IUS-u: javno – privatno partnerstvo je idealan model za premošćivanje jaza između ponude i potražnje na tržištu rada
26 Maja, 2022
Novih 10 miliona KM za nastavak obogaćivanja sadržaja na Bjelašnici i Igmanu
6 Juna, 2022

Ministar Delić najavio: Od sutra besplatna vakcinacija protiv bjesnila, tretiranje protiv parazita, čipovanje, sterilizacija ili kastracija životinja u devet veterinarskih stanica

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas s KJP “Veterinarska stanica” d.o.o. Sarajevo i osam veterinarskih stanica u privatnom vlasništvu sporazume za provođenje mjera veterinarsko zdravstvene zaštite pasa i mačaka, odnosno besplatnu vakcinaciju, dehelmintizaciju i identifikaciju, kao i podmirenje troškova za provođenje mjere sterilizacije/kastracije pasa i mačaka.

“Potpisivanjem ovih sporazuma već od sutra na nekoliko različitih lokacija u Kantonu Sarajevo građani će imati besplatne usluge sterilizacije/kastracije ljubimaca, antiparazitne tretmane i vakcinaciju protiv parazita. Ista usluga dostupna je i za pse i mačke bez vlasničkog staranja“, kazao je ministar Delić.

Potcrtao je i da se pružanje navedenih usluga odnosi i na čipovane i na nečipovane životinje sa i bez vlasničkog staranja, te da u besplatne usluge spada i čipovanje i označavanje ušnim markicama životinja bez vlasničkog staranja.

“Drago mi je da smo pokrenuli zajednički projekat s veterinarskim stanicama s područja Kantona Sarajevo i nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati. Mi smo osigurali sredstva za provođenje ovih mjera, a u zavisnosti od dinamike njihovog provođenja, spremni smo osigurati i dodatna, ukoliko za tim bude potrebe, s ciljem da svi koji zatraže ove usluge imaju mogućnost i da ih ostvare u jednoj od ovih devet veterinarskih stanica“, dodao je ministar Delić i pozvao predstavnike veterinarskih stanica da se aktivno uključe u promociju ove aktivnosti, kako bi informacija došla do što većeg broja potencijalnih korisnika.

Ministar je podsjetio da se ove mjere provode kao mjere prevencije, odnosno kako bi se izbjegla eskalacija problema koji nastanu po javno – veterinarsko zdravlje i sigurnost građana Kantona.

Kako je istakao jedan od potpisnika današnjeg sporazuma, dr. Bejamil Šarić, ovo je prvi put da Kanton Sarajevo provodi neku aktivnost u saradnji s veterinarskim stanicama u privatnom vlasništvu.

“Više od deset godina sam u ovom poslu i godinama smo slali upite Ministarstvu, ali za nas nikad nije bilo sluha i zato je ovo posebno značajno za nas, a kad to kažem, mislim na sve nas koji smo u privatnim veterinarskim stanicama. Zato smo zahvalni za ovu priliku i mogućnost da budemo dijelom realizacije ove aktivnosti“, istakao je Šarić.

Besplatne usluge iz ovih sporazuma bit će dostupne u Kantonalnoj veterinarskoj stanici na Ilidži, te privatnim veterinarskim stanicama „4PET“ i „TimVet Kvadrant“ u Novom Sarajevu, „Tataragić“ u Centru, „Provet“ u Vogošći, „Di-vet“ u Ilijašu, „Mr.Pet“ i „Vet life“ u Novom Gradu i „Vet“ u Hadžićima.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.