Ministar Delić potpisao sporazum s USAID-om, Ministarstvo privrede KS omogućava online registracije za javne pozive

Ministarstvo priprede ulaže 6,5 miliona KM u rekonstrukciju ledene dvorane Centra Skenderija; preporod Skenderije neophodan, poručio ministar Delić
20 Maja, 2022
Na Igmanu i Bjelašnici uskoro počinje obnova olimpijskih objekata, potpisan sporazum za realizaciju aktivnosti na organizaciji 53. EFNS-a
25 Maja, 2022

Ministar Delić potpisao sporazum s USAID-om, Ministarstvo privrede KS omogućava online registracije za javne pozive

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jučer s predstavnikom USAID Financial reform Agenda Activity (FINRA) sporazum za izradu ”Online platforme za registraciju i/ili podnošenje prijava po programskim linijama poticajnih mjera Ministarstva privrede Kantona Sarajevo”.

Tim povodom, ministar je istakao da je glavni cilj projekta dizajniranje, razvoj i implementacija javne online platforme na službenoj web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo – mp.ks.gov.ba, koja će omogućiti svim podnosiocima prijava po programima poticaja da registraciju i/ili prijave podnesu putem službene web stranice ovog ministarstva, poštujući sve uslove i zahtjeve propisane javnim pozivima objavljenim u skladu sa važećim zakonskim propisima istog i višeg reda.

„Ovo je pilot projekt kojim se treba pokrenuti postupak implementacije Vizije digitalne uprave Kantona Sarajevo, a što podrazumijeva digitalizaciju u svim organima uprave, upravnim organizacijama i stručnim službama u Kantonu Sarajevo. Nama je prvenstveno cilj da olakšamo procedure za registraciju i podnošenje prijava na naše programe poticaja“, kazao je ministar Delić.

Naveo je i da će digitalizacija poticaja u Ministarstvu privrede dodatno doprinijeti transparentnosti trošenja budžetskih sredstava u Kantonu Sarajevo, što je jedan od stavova i predstavnika Misije USAID u našoj zemlji.

“Ovom donacijom pomažemo Kanton Sarajevo u unapređenju nastojanja i mogućnosti uspostave e-uprave, što će umnogome pojednostaviti procedure građanima i privredi Sarajeva da se odazovu na pozive za podršku povećanja zaposlenosti i prihoda domaćinstava, ali i pojačati transparentnost trošenja javnih sredstava. Implementacija ove usluge će Kanton Sarajevo staviti u rang s mnogim gradovima i državama u SAD-u“, poručili su iz Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, u čije ime je danas s ministrom Delićem ovaj sporazum potpisao zamjenik direktora projekta Amil Kamenica.

Vrijednost ove donacije je 554.960 KM, bez PDV-a, odnosno 649.303,20 KM sa PDV-om.

Istaknuto je i da javna online platforma treba biti kreirana tako da se registracija i/ili prijava mogu napraviti isključivo dostavljanjem kompletne dokumentacije i zadovoljavanjem svih uslova i zahtjeva za svaku programsku liniju pojedinačno, što će svakako smanjiti broj onih privrednih subjekata koji zbog tehničkih grešaka ne ostvare pravo na poticajna grant sredstva po nekom od programa ovog ministarstva.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.