Ministar Delić na otvaranju 11. Sarajevo biznis foruma: Želimo da Kanton Sarajevo postane najatraktivnije i najstabilnije poslovno središte regije

Skupština KS donijela Zakon o šumama Kantona Sarajevo, privrednicima ukinut parafiskalni namet za općekorisne funkcije šuma
9 Maja, 2022
Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o vodama KS: Administrativna olakšanja privrednicima, a veće nadležnosti i odgovornosti općinama
12 Maja, 2022

Ministar Delić na otvaranju 11. Sarajevo biznis foruma: Želimo da Kanton Sarajevo postane najatraktivnije i najstabilnije poslovno središte regije

U ime Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kao strateškog partnera Sarajevo biznis foruma na otvaranju ovogodišnjeg foruma obratio se ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Na početku obraćanja ministar Delić pozdravio je domaće i strane diplomate, predstavnike domaće i međunarodne poslovne zajednice, te tom prilikom istakao da je Sarajevo Business Forum poslovni događaj koji  se u regionalnoj i svjetskoj poslovnoj zajednici etablirao kao najveći i najvažniji poslovno – investicioni forum u Jugoistočnoj Evropi. Tome svjedočimo svi ovdje mi danas prisutni, rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić na otvaranju 11. Sarajevo Business Foruma.

“Svi smo tu jer znamo da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina meeting point – tačka susreta onog najboljeg i od Istoka i Zapada, ključna tačka Balkana i privlačna destinacija za investicije za mnoge grane privrede koje su danas pokretači svjetske ekonomije. Tu prije svega mislim na poljoprivredu, prehrambenu, filmsku, prerađivačku, namjensku i IT industriju, turizam, ali naravno i sve druge grane privrede”, istakao je Delić.

Naveo je i da je vizija ove Vlade da Sarajevo u narednim godinama postane najpoželjnija i najsigurnija investiciona destinacija Balkana, ali i kompletne regije Jugoistočne Evrope, prije svega u oblasti proizvodnje i turizma, a onda i svih drugih grana privrede. „Na ostvarenju te vizije kao partnere vidimo investiciono – poslovnu zajednicu naših prijateljskih zemalja iz Evropske Unije, Jugoistočne Azije, ali i svih drugih koji pokažu ozbiljan interes za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu”, istakao je ministar Delić.

Kazao je i da je Vlada svjesna da je za dugoročni i daljnji rast i razvoj Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine neophodna zdrava i jaka privreda; privreda zasnovana na proizvodnji i razvoju poduzetništva, privlačenju investicija, kao i uspostavljanju i jačanju  javno – privatnog partnerstva.

Na tim temeljima želimo graditi privredu koja će biti ogledni primjer zdrave i jake ekonomije u našem regionu. To je naše opredjeljenje i želimo da svi vi, potencijalni investitori, domaći i strani, znate da u Vladi i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo imate pouzdanog i sigurnog partnera koji će učiniti sve potrebno da vaša investicija bude sigurna i uspješna. Olakšat ćemo vam sve birokratske procedure, zakone već prilagođavamo savremenom poslovanju, unapređujemo poslovno – industrijske zone i ukupan poslovni ambijent jer je to jedini način da Kanton Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu i ostanu najatraktivnije i najstabilnije poslovno središte regije”, istakao je ministar.

Naglasio je da Sarajevo ima sve neophodne predispozicije, od odličnog strateškog i geografskog položaja, prirodnih bogatstava, duge tradicije u prerađivačkoj, prehrambenoj i namjenskoj industriji, talentiranu, educiranu i motiviranu radnu snagu i snažnu emociju prema svom glavnom gradu i domovini BiH koja je vjeruje naše najveće bogatstvo i najvredniji potencijal.

“Osim toga, Sarajevo je glavni grad i u njemu je najveća koncentracija privrednih subjekata. Kao takvo, Sarajevo je stub i generator privrednog razvoja u Bosni i Hercegovini. Prema najnovijim poslovnim izvještajima za prethodnu godinu Kanton Sarajevo prednjači u odnosu na sve ostale kantone i kanton je koji je ostvario najbolje poslovne rezultate u 2021. godini, kao uostalom i godinama unazad. Naš cilj je da nastavimo i unaprijedimo privredni rast Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine i vjerujemo da zajedno možemo doprinijeti ostvarenju tog cilja”, rekao je Delić.

Ministar je pozvao danas prisutne na otvaranju foruma da iskoriste priliku i upoznaju prednosti investiranja u Kanton Sarajevo i budu dijelom bh. poslovne zajednice, te da zajedno rade na ostvarenju vizije Sarajeva kao najprivlačnije i najpoželjnije investicione destinacije u ovom dijelu svijeta.

Ove godine, u sklopu foruma, predstavit će se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Sve kompanije iz regiona koje su prijavile projekat putem oficijelne stranice Sarajevo Business Foruma, osim same promocije i prezentacije, imat će mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za investiranje u privredu zemalja regiona.

Također, posredstvom Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na ovom forumu priliku da se sutra predstave potencijalnim investitorima imat če kompanije s područja Kantona Sarajevo i Bosansko – podrinjskog kantona koje su prošle javni poziv i stekle pravo na besplatno učešće na ovom forumu.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.