Skupština KS donijela Zakon o šumama Kantona Sarajevo, privrednicima ukinut parafiskalni namet za općekorisne funkcije šuma

Skupština Kantona Sarajevo danas donijela Zakon o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju; stvoreni uvjeti za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i privlačenje investitora
9 Maja, 2022
Ministar Delić na otvaranju 11. Sarajevo biznis foruma: Želimo da Kanton Sarajevo postane najatraktivnije i najstabilnije poslovno središte regije
11 Maja, 2022

Skupština KS donijela Zakon o šumama Kantona Sarajevo, privrednicima ukinut parafiskalni namet za općekorisne funkcije šuma

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o šumama Kantona Sarajevo. 

Donošenju ovog zakona prethodila je burna rasprava predvođena od strane zastupnika Kluba Stranke demokratske akcije koji su, između ostalog, imali zamjerke na ukidanje parafiskalnog nameta za općekorisne funkcije šuma što je, kako su istakli, jedan od najspornijih članova zakona po njihovom mišljenju, a rasprava se dalje protezala i na teme vezane za vodu i vodozaštitne zone, kao i na zaštitu izvorišta Sarajevsko polje.

Odgovarajući na pitanja zastupnika ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić istakao je da su Ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo krenuli u izmjenu ovog zakona kako bi osim ukidanja nameta privrednicima, između ostalog, zaustavili i bjesomučno iskorištavanje šuma i gradnju puteva u predizborne svrhe, te omogućili realizaciju projekata koji će unaprijediti razvoj šumskog biodiverziteta, ali i osavremenjivanje i razvoj poslovanja preduzeća „Sarajevo-šume“. 

„Ovo preduzeće sistemski se uništava godinama, šume se uništavaju radi izgradnje iz privatnih investicija i mi ćemo izmjenama ovog zakona sve to zaustaviti. Mi smo Vlada koja je pokrenula najmasovniju akciju pošumljavanja i obnove šumskog biodiverziteta, pokrenuli smo projekte koji će unaprijediti kvalitet življenja i projekte koji će znatno utjecati očuvanje životne okoline. Pokrenuli smo sve ono što je godinama zaustavljano ili usporavano“, naveo je ministar Delić.

Istakao je i da je kao ministar pokrenuo izmjene i dopune Zakona o vodama, te formirao komisiju koja će utvrditi tačnost i činjenice koje se tiču zaštite vode za piće izvorišta Sarajevsko polje.

„Imat ću dovoljno hrabrosti da donesem te odluke koje vi nikad niste htjeli donijeti zato što ste davali dozvole u prvim vodozaštitnim zonama“, kazao je ministar.

Ranije, tokom prvog izlaganja, ministar Delić kazao je da će i ovaj doneseni zakon znatno utjecati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo.

„Oba zakona koje je Skupština danas usvojila od iznimnog su značaja za poboljšanje, kako poslovnog ambijenta, tako i cjelokupnog životnog standarda na području Kantona Sarajevo. Što se tiče Zakona o šumama, ovim izmjenama konačno smo u potpunosti ukinuli parafiskalni namet privrednicima i ujedno su se i stekli uvjeti za realizaciju aktivnosti efikasnije zaštite šuma i šumskog zemjišta“, istakao je ministar Delić neke od krucijalnih izmjena ovog zakona.

Kako bi se obezbijedilo finansiranje aktivnosti kojima je svrha zaštita i unapređenje stanja šuma i šumskog zemljišta predviđeno je da se za ove namjene, umjesto dosadašnjeg načina osiguranja sredstava kroz OKFŠ, isto obezbjeđuju iz Budžeta Kantona Sarajevo u rasponu od 0,5% do 2%, od poreznih i neporeznih prihoda u Budžetu za prethodnu godinu.

„Komparirajući prihode koji su ostvarivani po osnovu uplata naknada za općekorisne funkcije šuma, te predloženo izdvajanje novčanih sredstava iz Budžeta, zaključak je da je visina novčanih sredstava približno ista, što implicira da obezbjeđenje sredstava neće biti upitna i da će se moći i dalje nesmetano finansirati aktivnosti kao što su izrada i revizija kantonalnog šumsko-razvojnog plana, izrada šumsko privrednih osnova za državne i privatne šume, nadzor nad prikupljanjem podataka za izradu šumsko-privrednih osnova za državne i privatne šume, obnove šuma od posljedica elementarnih nepogoda, prenamnoženja insekata, požara i slično, unapređenje proizvodnje šumskog reprodukcionog materijala, očuvanje i unapređenje bioraznolikosti šumskih ekosistema, te aktivnosti iz proširene biološke reprodukcija šuma u obimu većem od onog koji je predviđen šumsko privrednom osnovom“, naveo je ministar Delić u izlaganju skupštinskim zastupnicima. 

Jedna od novina ovog zakona je i prelazak čuvara šuma iz Uprave za šumarstvo u Kantonalno javno preduzeće „Sarajevo-šume” što je, kako je istakao ministar, neophodno iz više razloga.

„Sveobuhvatnom analizom aktivnosti na zaštiti šuma i šumskog zemljišta, kao i analizom i komparacijom rješenja koja imamo u drugim kantonima u FBiH kao što su Unsko-sanski kanton, Srednjebosanski i Tuzlanski, stručna komisija ustanovila je da dosadašnji način nije dao zadovoljavajuće rezultate u neposrednom čuvanju šuma. Naprotiv pokazao je niz manjkavosti, te ponajviše iz tog razloga smatramo da je neophodno da neposredno čuvanje šume koje je do sad bilo u nadležnosti Ministarstva privrede, odnosno Uprave za šumarstvo mora biti u nadležnosti KJP ‘Sarajevo-šuma’ d.o.o. kao korisnika šuma“, naveo je ministar.

Dodao je i da je u federalnom prijedlogu Zakona o šumama ponuđeno isto rješenje, odnosno da čuvanje šuma bude u nadležnosti korisnika šuma, te da je ovo rješenje nedvosmislen stav šumarske nauke, struke i prakse.

„Smatramo da će se prenošenjem nadležnosti čuvanja šuma na korisnika šuma obezbjediti adekvatnije čuvanje šuma putem organizovane čuvarske službe, a ne da čuvanje šuma obezbjeđuje Ministarstvo privrede putem Uprave za šumarstvo, a da pri tom preduzeće šumskim resursom gospodari bez ikakve odgovornosti u pogledu čuvanja šume od bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji“, pojasnio je ministar Delić. 

U osnovi, novim zakonom ukida se parafiskalni namet privrednicima, unapređuje zaštita šuma i šumskog zemljišta kroz praktičniju organizaciju zaštite šuma i rigorozniju kaznenu politiku za prekršioce zakona; preciziraju se prava služnosti na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu, jasnije definira šuma s posebnom namjenom, kao i postupak i nadležnosti za proglašenje šuma s posebnom namjenom, podizanje kvaliteta gospodarenja šumama u državnom vlasništvu, te ukidanje naknade vlasnicima privatnih šuma za troškove stručnih poslova koje obavlja Uprava za šumarstvo. Navedene izmjene, posebno one koje se odnose na regulisanje propisa vezanih za čuvanje šuma, trebale bi, osim boljeg gospodarenja šumama u državnom vlasništvu, potaknuti i vlasnike privatnih šuma na bolje gospodarenje šumama u privatnom vlasništvu.

Nakon ovog zakona, zastupnici su razmatrali Nacrt zakona o visokom obrazovanju, kojeg je obrazložila resorna ministrica Aleksandra Nikolić. 

Čim je okončano njeno detaljno obrazloženje na prijedlog više zastupnika, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je prekinuo današnji prvi nastavka ove sjednice, te njen drugi zakazao za sutra u jutro u 10:00 sati.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.