Više od milion KM za prvi kvartal podsticaja u poljoprivredi za 2022. godinu bit će isplaćeno do kraja sedmice

Ministarstvo privrede KS danas objavilo javne pozive za realizaciju Programa veterinarskog javnog zdravlja; za besplatne preglede i sterilizaciju mačaka i pasa obezbijedili smo skoro 100.000 KM
25 Aprila, 2022
Skupština Kantona Sarajevo danas donijela Zakon o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju; stvoreni uvjeti za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i privlačenje investitora
9 Maja, 2022

Više od milion KM za prvi kvartal podsticaja u poljoprivredi za 2022. godinu bit će isplaćeno do kraja sedmice

Početkom aprila usvojena je Odluka o visini novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2022. godinu što je bilo uvjet da se počne s isplatom podsticaja za prvi kvartal ove godine.

Zaista smo učinili maksimalne napore da se prvi kvartal podsticaja isplati u mjesecu aprilu i sve aktivnosti počev od pripreme Prijedloga odluke, provođenja javne rasprave do usvajanja konačne Odluke ubrzali smo i ovo je oko mjesec dana ranije isplata u odnosu na prethodnu godinu kad smo s isplatom počeli krajem mjeseca maja. Obradili smo 330 zahtjeva za podsticaje za koje će do kraja sedmice biti uplaćeno 1.000.816 KM.

Od ukupnog iznosa odobrenih podsticaja, najveći iznos od 349.675 KM bit će isplaćen za podsticaj otkupu mlijeka, dok će za tov piladi biti isplaćeno 144.509,13 KM, a tov junadi 93.450 KM. Za plasteničku proizvodnju po 49 obrađenih rješenja bit će isplaćeno ukupno 52.288 KM, dok će u oblasti kapitalnih ulaganja biti isplaćeno 81.653,08 KM za kupovinu priplodih junica, te 58.878,51 KM za kupovinu nove polprivredne mehanizacije i priključnih sredstava.

Ministarstvo privrede u kontinuitetu nastoji olakšati poljoprivrednicima kroz različite aktivnosti, među kojima su i otkupi tržišnih viškova u ovoj i prethodnoj godini, ali i najavljeni otkup plodova ovogodišnje sjetve već u jesen, Odluka kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije i mnoge druge olakšice, a uskoro će biti spreman i novi tekst Zakona o poljoprivrednim podsticajima.

Osim toga, u završnoj smo fazi pripreme novog Zakona o poljoprivrednim podsticajima u koji ćemo uvrstit i prijedloge privrednika s javne rasprave iz mjeseca februara koji se odnose na unapređenje proizvodnje, jer želimo kvalitetne podsticaje za strateške grane poljoprivrede, kao i one za koje imamo resurse da budemo najbolji u regionu. Domaća proizvodnja hrane nam je bitna i svi vidimo koliko je važno imati vlastitu proizvodnju, posebno u nestabilnim društveno – političkim uvjetima kakvim ovih dana svjedočimo.

Novim zakonom regulisat će se i posebni podsticaji mladima koji odluče da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se i n ovaj način utjecalo da mladi ostaju u BiH.

Odlukom je predviđeno sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, što je u za 1, 5 miliona KM više sredstava u odnosu na 2020. godinu, a što pokazuje kontinuitet u opredjeljenju ovog Ministarstva da iz godine u godinu jača poljoprivrednu proizvodnju i izdvajanja za njeno unaprijeđenje. 

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.