Ministarstvo privrede KS: Komisija pristupila obradi pristiglih prijava za paket podrške za učešće na Svjetskoj izožbi EXPO 2020 Dubai

Objavljen javni poziv za prodaju hotela „Igman“; Hotel se prodaje putem neposredne pogodbe za 6,9 miliona KM
6 Decembra, 2021
Ministar Delić: Odredit ćemo prioritete za prevenciju i zaštitu od poplava na području Kantona Sarajevo
7 Decembra, 2021

Ministarstvo privrede KS: Komisija pristupila obradi pristiglih prijava za paket podrške za učešće na Svjetskoj izožbi EXPO 2020 Dubai

Komisija je na današnjem, prvom sastanku konstatovala da je na Poziv pristiglo ukupno 149 prijave, od čega 97 poduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je 23. novembra 2021. godine Poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izožbi EXPO 2020 Dubai koji je bio otvoren do 28. novembra, a obzirom da je prvobitni rok bio kratak, poziv je produžen do ponoći, 2. decembra 2021. godine.

U prvoj fazi ovog Poziva, prijava je bila moguća isključivo putem online aplikacije https://expo2020bih.ba/biznis-program/, dok će izbor privrednih subjekata, odnosno pregled online prijava, obradu i kontrolu podataka, te ocjenu o ispunjavanju uvjeta izvršiti Komisija imenovana rješenjem Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Komisija je na današnjem, prvom sastanku konstatovala da je na Poziv pristiglo ukupno 149 prijave, od čega 97 poduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata.

„Mi smo danas zasjedali prvi put kao Komisija za izbor privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izožbi EXPO 2020 Dubai po pozivu Ministarstva privrede KS i pregledali smo pristigle prijave. Zadovoljni smo odzivom poduzeća, a što se tiče turističkih zajednica mislimo da je moglo i više. Međutim, posebno nas je iznenadio odziv iz oblasti projekata. Dosta projekata se prijavilo, što nam je indikator da u Bosni i Hercegovini postoji izuzetan projektni potencijal kojeg treba predstaviti vani i iskoristiti i upravo to ćemo i uraditi na ovoj Svjetskoj izložbi u Dubaiju“, izjavio je nakon prvog zasjedanja Komisije, doc.dr. Admir Čavalić, predsjednik Komisije.

Predsjednik Čavalić naglasio je da se ovaj Poziv realizovao na  bazi metodologije koju je radio stručni tim ekonomista koji je predvodio, te istakao prednosti spomenute metodologije.

„Ono što je posebno važno naglasiti je da ova metodologija ne daje nikakvu mogućnost Komisiji da izvrši utjecaj na mogući izbor prijava. Mi smo ovdje samo da izvršimo validaciju i verifikaciju Poziva i dostavljene dokumentacije i da izaberemo najbolje, ali ne na bazi naše diskrecione moći, nego na bazi ustanovljene metodologije“, pojasnio je doc.dr. Admir Čavalić, istakavši da je ovaj način obrade podataka jedinstven i neouobičajen u Bosni i Hercegovini, te da ova metodologija potpuno minimalizira utjecaj ljudskog faktora, odnosno Komisije, a naglašava ulogu objektivnih indikatora i kriterija koji su navedeni u metodologiji.

Što se tiče poduzeća kriteriji koji su se bodovali u prvoj fazi su ekonomska pozicija, potencijal rasta i izvozna orijentiranost, inovativnost i održivost.

Lista privrednih subjekata, s ukupno ostvarenim bodovima bit će objavljena na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, najkasnije, do petka tekuće sedmice.

Podsjećamo, Ministarstvo privrede KS će po okončanju ovog Poziva izabrati 80 privrednih subjekata, turističkih zajednica i projekata kojima će biti na raspolaganju paket podrške za predstavljanje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.