Objavljen javni poziv za prodaju hotela „Igman“; Hotel se prodaje putem neposredne pogodbe za 6,9 miliona KM

Budžet Ministartsva privrede za 2022. godinu veći za skoro 16 miliona KM u odnosu na 2021. godinu
6 Decembra, 2021
Ministarstvo privrede KS: Komisija pristupila obradi pristiglih prijava za paket podrške za učešće na Svjetskoj izožbi EXPO 2020 Dubai
7 Decembra, 2021

Objavljen javni poziv za prodaju hotela „Igman“; Hotel se prodaje putem neposredne pogodbe za 6,9 miliona KM

Na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo kojom se, nakon neuspjele prodaje putem tendera, odobrava prodaja hotela “Igman” s depadansom i pripadajućim zemljištem putem neposredne pogodbe u postupku male privatizacije, Kantonalna agencija za privatizaciju objavila je novi javni poziv za prodaju hotela „Igman“ s depadansom i pripadajućim zemljištem.

„Javni poziv za prodaju hotela „Igman“ putem tendera objavljen je putem Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo 15. septembra 2021. godine, a obzirom da u predviđenom roku za prijavu ponuda, Agencija nije zaprimila ni jednu prijavu, 19. oktobra ove godine, Komisija je tender proglasila neuspjelim“, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Dodao je i da je Nadzorni odbor KJP „ZOI ‘84“ Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Odluku o prodaji putem neposredne pogodbe donio nakon što je Komisija tender proglasila neuspjelim, a u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje imovine i dionica ili udjela preduzeća i Pravilnikom o postupku prodaje metodom neposredne pogodbe.

„Ovim pravilnicima prodaja putem neposredne pogodbe vrši se nakon neuspjele prodaje putem tendera ili aukcije i shodno tome, nakon neuspjele prodaje putem tendera, Nadzorni odbor donio je navedenu Odluku u kojoj je utvrdio i kriterije za vrednovanje ponude“, naveo je ministar.

Naveo je i da početna cijena, po Odluci Nadzornog odbora KJP „ZOI 84“  u iznosu od 6.926.000,00 KM predstavlja 75 procenata od prethodno definisane početne cijene (9.234.920,00 KM) koja je utvrđena na osnovu Elaborata o procjeni vrijednosti hotela „IGMAN“, te depadansa i zemljišta uz hotel.

„Zainteresovani ponuđači dužni su uz ponudu dostaviti i Biznis plan koji podrazumijeva zadržavanje hotelsko-ugostiteljske, sportsko rekreativne djelatnosti ili djelatnosti iz domena zdravstvenih usluga, te isto potvrditi i pismenom izjavom“ pojasnio je ministar.

Kriterij plaćanja, navode iz Ministarstva privrede, podrazumijeva isključivo plaćanje u novcu i to u periodu od tri godine od dana zaključenja ugovora, a u skladu s Biznis planom ponuđača koji će biti sastavni dio Ugovora.

Iz Ministartsva podsjećaju da je hotel Igman bio prodat 2008. godine ponuđaču  „Full media“ d.o.o. Sarajevo, čija ponuda je bila jedina zaprimljena po javnom pozivu. Po okončanju čitave procedure konačna ponuda „Full media“  je sadržavala 3,5 miliona KM  kao početnu cijenu i 14,5 miliona za nova finansijska ulaganja, odnosno rekonstrukciju, modernizaciju i opremanje objekta u periodu od dvije godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora. Međutim, ponuđač je u nekoliko navrata tražio produženje roka za potpisivanje ugovora, a obzirom da do potpisivanja istog nikad nije došlo, Komisija je prodaju proglasila nesupjelom 21.12.2009. godine.

Link Javnog poziva za prodaju hotela „Igman“ dosupan je na linku:

https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/javni-poziv-za-prodaju-hotela-igman-metodom-neposredne-pogodbe

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.