Počela podjela otkupljenih poljoprivrednih viškova, prvih 35 tona krompira isporučeno udruženju „Pomozi.ba“

Ministarstvo privrede KS izdvojilo 220.000 KM: Za 50 grla proširen stočni fond na farmi Butmir
7 Januara, 2023
Ministar Delić najavio osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora
9 Januara, 2023

Počela podjela otkupljenih poljoprivrednih viškova, prvih 35 tona krompira isporučeno udruženju „Pomozi.ba“

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u proteklom periodu završilo je sve aktivnosti vezane za treći otkup poljoprivrednih tržišnih viškova, a danas je počela distribucija prvih količina otkupljenog krompira.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić podsjetio je da je ovo treća sezona otkupa, te da su poljoprivredni proizvođači iz sistema poticaja Ministarstva prijavili tržišne viškove u ukupnom iznosu od 135 tona krompira, koje je Ministarstvo, posredstvom Direkcije robnih rezervi KS otkupilo po cijeni od jedne KM po kilogramu. Ministar Delić istakao je da se krompir distribuira po unaprijed iskazanim potrebama udruženja i organizacija koje vode brigu o najranjivijim kategorijama stanovništva.

„Danas smo počeli distribuciju i tradicionalno prva isporuka ide udruženju ‘Pomozi.ba’ koje krompir dalje distribuira shodno svojim uhodanim metodama. Ove godine organizaciji ‘Pomozi.ba’ pripalo je 35 tona krompira otkupljenih od našeg poljoprivrednika iz Dujmovića. Distribucija se nastavlja i prema drugim organizacijama koje su ranije iskazale interes“, kazao je ministar Delić koji je s kolegama iz Odjeljenja za stručne poljoprivredne poslove danas prisustvovao isporuci za ovo udruženje.

Elvir Karalić, osnivač organizacije “Pomozi.ba” potvrdio je da je ovo treća pomoć koju organizacija dobiva od Ministarstva privrede KS te je naveo da su svjesni koliko je teško proizvesti hranu, obzirom da su se ove godine i sami upustili u taj poduhvat.

„Ovo je za nas značajna donacija, posebno jer smo ove godine i sami sijali i znamo koliko truda treba da se proizvede hrana. Našu donaciju ćemo rasporediti tako da ćemo dio krompira pripremati u našim kuhinjama u vidu obroka za najugroženije kategorije stanovništva i to ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i našim drugim kuhinjama širom zemlje. Dio donacije podijelit ćemo direktno socijalno ugroženim porodicama koje pomažemo na mjesečnom nivou, a ostatak ćemo podijeliti manjim, našim partnerskim udruženjima da oni dalje dijele svojim korisnicima“, izjavio je Karalić, osnivač udruženja koje svojim radom i aktivnostima iz dana u dan naše društvo čini boljim i humanijim.

Krompir koji je doniran udruženju „Pomozi.ba“ otkupljen je s poljoprivrednog gazdinstva Krupalija iz Dujmovića, a vlasnik, mladi Tarik Krupalija još jednom je podsjetio da je ovo projekt u kojem učestvuju već treći put zaredom.

„Ovo nam je treći otkup i zadovoljni smo. Bilo je onako kako su i obećali i to je za nas značajno jer imamo sigurnost da ćemo plasirati ono što smo proizveli. To nam je i poticaj da svake godine povećavamo proizvodnju, što mi i radimo iz sezone u sezonu“, naveo je Krupalija.

Sav otkupljeni krompir prošao je analize, ispitana mu je kvaliteta i siguran je za upotrebu, a svi nalazi su u vlasništvu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo koje garantuje sigurnost svih proizvoda. Isporuka se nastavlja i u narednim danima.

AD
AD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.